Een paar keer per jaar reizen we bij Anderhuis af naar Frankrijk. We struinen de plaatselijke Brocante en Vide Greniers af op zoek naar verborgen en vergeten schatten. Soms vinden we prachtige stukken bedekt onder een laag stof, een andere keer gaan we met lege handen naar huis.

Meestal gaan we op zoek naar mooie serviezen of delen daarvan.

Waar moet je op letten als je naar een kofferbak of rommelmarkt gaat? Let erop dat het stuk gaaf is, zonder chips eruit of andere schades. Misschien oud nieuws voor sommige maar bij servies is het van belang dat er een naam van een gerenommeerd huis achterop staat. Daarnaast is het mooi meegenomen als er een nummer in gebrand is. Het liefst zo laag mogelijk. Verdiep je van tevoren in bekende aardewerk fabrikanten. Als je iets tegenkomt van een fabrikant die niet meer bestaat, is dat een prachtige vondst. Zorg dat je geen aardewerk koopt die bruin en dof is geworden, het kan een teken zijn dat het bord lek is.

Wanneer je iets moois gevonden hebt, stop het nooit in de vaatwasser. Spoel het altijd af met lauwwarm water en een klein beetje zeepsop.

Maar bovenal, geniet van de prachtige vondsten en gebruik ze ook. Het zou zonde zijn als het in de kast laat staan.